вторник, 5 юли 2022 г.

Миша Бартън



Миша Анн Бартън, родена 24 януари 1986г., е Британско-Ирландска актриса и бивш детски модел. По настоящем живее в САЩ.

Бартън е родена в Хамарсмит, Лондон, Англия. Баща й Пол Бартън е от Манчестър, Англия, а майка й Ноейла Смит е ирландка. Семейството й се премества в Ню Йорк, когато тя е на пет годинки. Миша има и две сестри, Хениа и Зоуй. Тя завършва училище в Манхатан 2004г. След което посещава лятно училище посветено на Шекспировото творчество в Кралската академия по драматично изкуство. Като дете Миша Бартън е участвала в модни ревюта и дори е подписала договор с агенцията Ford Models. Актьорската си кариера тя започва на девет годишна възраст в Ню Йорк с главна роля в пиеса от Тони Къшнер. Следват роли в много пиеси и още една главна роля в постановката на Деймс Лейпин ‘Дванайсет мечти’. Дебютната й роля във филм е била в ‘Lawn Dogs’, с който печели няколко награди във филмови фестивали. След това се появява в няколко филма, включително ‘Шесто чувство’ и ‘Нотинг Хил’.

Миша Бартън се появява в телевизионна продукция за първи път през 1996г. в ролята на младата Лили Монгомъри в сериала ‘Всички мои деца’. Участва във видеоклипът ‘Goodbye My Lover’ на Джеймс Блънт, както и в клип на Енрике Иглесиас. Най-известната й роля в телевизията е на Мариса Купър от сериала ‘The O.C.’ Тази й роля приключва с фатална автомобилна катастрофа в края на трети сезон, излъчен през май 2006г. в САЩ. След като започнали да се носят слухове за смъртта на героинята й на финала на сезона, Миша допълнително разгневила феновете на сериала потвърждавайки го в телевизионно интервю.

Любопитни факти:

  • Бартън е работила като модел на Келвин Клайн.
  • Повечето от ролите й преди ‘The O.C.’ са били с рейтинг ‘Забранени’ и най-често включвали секс, наркотици, алкохол и ужаси.
  • Бартън е имала едногодишна връзка с петролният наследник Брандън Дейвис. Връзката им е била известна в таблоидите като много бурна.
  • Името ‘Миша’ принципно е мъжко име. В Русия например то съответства на Михаил, а на английски би трябвало да се преведе като Майк.

Няма коментари:

Публикуване на коментар