вторник, 6 декември 2022 г.

Джейми Дорнан



Джейми Дорнан е роден на 01 май, 1982  в Северна Ирландия актьор, модел и музикант. Той игре Аксел фон Ферсен във филма на София Копола ‘Marie Antoinette’(2006),  Шериф Греъм Хумберт в серияла на ABC ‘Имало едно време’, сериен убиец ‘Paul Spector’ , ‘BBC Two’ криминална драма сериал The Fall и едноименния герой, Christian Grey, в филмът Fifty Shades на Грей (2015).
Джейми Дорнан има две по-големи сестри: Лиса, която работи за ‘Дисни’ в Лондон, и Джесика- моден дизайнер, базирана. Неговият баща е професор Джим Дорнан, е акушер гинеколог по професия, но също смята да стане актьор. Джейми  е  бил на 16, когато майка му, Лорна, почива от рак.  
Дордан първо е работил като модел. През 2003 г. е модел за Abercrombie & Fitch. А след това и за редица модни къщи и търговци на дребно, включително Aquascutum, Hugo Boss и Armani. Става много популярен, когато се снима за големи рекламни кампании с Dior Homme и Calvin Klein ( както с Кейт Мос и Ева Мендес).
Първа актьорска роля Дордан е в един филм е на граф Аксел фон Ферсен във филм на София Копола  ‘Marie Antoinette’ (2006).  През 2008 г. той играе главната роля на Ed в производството на Horror Hammer Отвъд Rave. Джейми Дорнан също се яви в драма филма"My Burning Sun" (2009),
През 2011 г. той се появява в осем епизода на ABC телевизионен сериал ‘Имало едно време’, играейки ролята на шериф Греъм.  Дордан играе заедно с Джилиан Андерсън в ‘Северна Ирландия’ сериал където, играе Paul Spector, сериен убиец тероризиращ Белфаст.
На 23 октомври 2013 г., Джейми Дорнан бе одобрен за ролята на Крисчън Грей  във филмовата адаптация на ‘Петдесет нюанса сиво’, който да заснема Чарли Хънам.  През февруари 2015 г. бе потвърдено, че Джейми Дорнан се е съгласил да заснеме и просължението на филма ‘Петдесет нюанса – по тъмно’. А през март 2015 г. беше съобщено, че драмата BBC The Fall ще се върне за трета серия, най-накрая разкрива съдбата на серийния убиец изигран от Джейми Дорнан.
Личен живот

Джейми Дорнан имаше връзка с актрисата Кийра Найтли от 2003 г. до 2005 г. Но той се жени за английски актриса и певица и автор на песни Амелия Уорнър в една селска къща в Съмърсет  на 27 април 2013 г.  През юни 2013 г., двойката потвърди, че очакват първото си дете,  и Амелия ражда момиче, в края на ноември 2013 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар