понеделник, 15 март 2021 г.

Джилиан Андерсън


Джилиан ЛийАндерсън eродена на 9 август 1968 г. в Чикаго(Илинойс, САЩ). Актирисата става популярна с ролята си на специален агент на ФБР Дейна Скъли в поредицата Досиетата Х. Други нейни известни роли са: злощастна социалистка Лили Барт във Филмът на Теренс Дейвис „ Къщата на веселието“ (2000); Старши следовател Стела Гибсън в телевизионния сериал "The Fall" на BBC където си партнира с Джейми Дордан; секс терапевт Жан Милбърн в комедийната драма на Netflix ‘Сексуално образование‘;  Британският Премиер Маргарет Тачър в четвъртия сезонна сериала„Короната“на Netflix.

Роден в Чикаго, Андерсън е израснал в Лондон и Гранд Рапидс (Мичиган). Завършила е Театралното училище в ДеПол Университет в Чикаго, след което се премества в Ню Йорк, за да  доразвие актьорскаси кариера.

Едни от най-забележителни роли на Джилиан във филмиса: Могъщият келт (2005); Последният крал наШотландия (2006); Shadow Dancer (2012); Viceroy's House (2017); Два Досиетата Х филми: Досиетата Х: Борба бъдещето (1998) и х-Файлове: Искам да вярвам (2008).

Изявата и в телевизионни филми и продукции включват: Bleak House (2005), Всяко човешко сърце (2010), Мис Хавишам в големи очаквания (2011), д-р Беделия Дю Морие за Ханибал (2013–2015) и Медиите за американските богове (2017). През 2019 г. тя започна да играе Жан

Милбърн в комедийната драма на Netflix „Сексуално образование.”  През 2020 г. тя се присъедини към актьорския състав на „Короната” като Маргарет Тачър .

Като тийнейджър в американския Среден Запад, актрисата е била подигравана за английския си акцент.  Умението с лекота да преминава между мерикански и английски акценти е  нещо, което днес и носи голяма популярност и възможност да се превъплащава еднакво добре  в ролята на американски федерален агент и английски премиер.

През май 2013 г., по време на интервю за BlogTalkRadio , Андерсън споделя: „Попитаха ме дали се чувствам повече британка, отколкото американка, аз не знам какъв е отговорът на този въпрос. Знам, че чувствам, че в Лондон съм си у дома и аз съм много доволна от това като мой дом. Обичам Лондон като град и се чувствам много комфортно там. От гледна точка на идентичност, все още съм малко объркана." 


 

Героят на Джилиън Андерсън  от „Досиетата Х“ инициира явление, посочено като „Ефектът на Скъли “.  Като лекар и специален агент на ФБР тя вдъхновява много млади жени за кариера в науката, медицината и правоприлагането. Тя е  допринесла за увеличаване на броя на жените в тези области. „Ефектът на Скали“ остава предмет на академичните изследвания разследване.

През май 2013 г. Андерсън започва да играе ролята на Старши следовател Стела Гибсън в ‘Падението’, криминална драма поредица, където си партнира с Джейми Дордан („Педесет нюанса сиво” и „Антропоид”).  Андерсън беше похвалена за нейното превъплащение в образа на самоуверената, нахотчивата и безстрашна Стела Гибсън, роля с която Джилиан е номинирана  за няколко награди. Тя също е и изпълнителен продуцент на втората част на поредица.


 

През ноември 2010 г. Андерсън изобразява Уолис, херцогинята на Уиндзор  “Всяко човешко сърце” - телевизионна адаптация на Уилям Бойд " и роман със същото име , за който е номинирана за BAFTA за най-добра поддържаща женска роля по телевизията. През април 2011 г. тя участва в адаптацията на BBC ‘The Crimson Petal and the White’ като Mrs. Castaway, за което е номинирана за Broadcasting Press - Награда на гилдията за най-добра актриса. През август 2011 г. тя се появи в телевизионни минисериал “Моби Дик” на Херман Мелвил "поромана Моби-Дик (1851), като Елизабет, съпругата на Ахаб. Същата година, Андерсън се появи като ръководител на MI7, Памела Торнтън в Британска комедия Джони Инглиш Реборн .


 

Между 2013 и 2015 г. Андерсън играе д-р. Беделия Дю Морие, в „Ханибал Лектър " и отново психиатър и в сериала на NBC Ханибал . През 2014 г. Андерсън участва в британския независим научно-фантастичен филм Robot Overlords заедно със сър Бен Кингсли.  През тази година, тя също се появи в драмата на Джефри Д. Браун " Продадено" , изобразявайки София, герой, основан на хуманитарната дейност, фотографката Лиза Кристин. Филмът представя проблемите на трафика на деца и сексуалното робство в Индия и е по едноименния роман на Патриша Маккормик.

През октомври 2014 г. Андерсън публикува първата си книга „Визия на огъня“ в съавторство с Джеф Ровин. Книгата е първият роман от Трилогията на Earthend Saga . Издателят го описва като „научно-фантастичен трилър с епични размери“. През декември 2015, Андерсън и Ровин публикуват втория си роман на трилогия, „Мечта за лед”.

На 7 септември 2019 г. беше обявено, че тя ще играе ролята на бивш британски премиер

Министър Маргарет Тачър в четвъртия сезон на историческата драматична поредица на Netflix „Короната“ .Андерсън е втората американска актриса (след Мерил Стрийп в „Желязната лейди“ ), коятосе превъплащава в образа на Тачър. В изявление Андерсън заяви: "Толкова съм развълнуван, че ще се присъединя към актьорския състав и екипа на " Короната и ми даватвъзможност да изобразя такава сложна и противоречива жена, Тачър несъмнено беше страшно, но аз се наслаждавам да изследвам под повърхността й, смея да кажа, се влюбвам в иконата, която,независимо дали е обичан или презиран, определя епохата.

Филмография на Джилиан Андерсен

 От Уикипедия, свободната енциклопедия

Няма коментари:

Публикуване на коментар