четвъртък, 17 септември 2020 г.

Тилда Суинтън

 


Катрин Матилда Суинтън е родена на 5 ноември 1960 г. в Лондон, дъщеря на Джудит Балфур и сър Джон Суинтън, тя има три братя. Семейство Суинтън е древно англо-шотландско семейство, което може да проследи своя произход до Средновековието. Суинтън смята себе си "на първо място" шотландка.

Тилда е посещавала три независими училища: училището Queen's Gate в Лондон, училището за момичета West Heathкъдето е била съученичка и приятелка на лейди Даяна Спенсър. Като възрастен, Суинтън се обявява против интернатите, заявявайки, че West Heathе "много самотна и изолираща среда" и че според нея интернатите "са много жестока обстановка, в която да растат и не чувствам, че децата се възползват от този тип образование. Децата имат нужда от родителите си и любовта, която родителите могат да осигурят. " 

Суинтън прекарва две години като доброволец в Южна Африка и Кения преди университета.През 1983 г. Суинтън завършва Ню Хол в университета в Кеймбридж със специалност Социални и Политически науки. Докато е в Кеймбридж, тя се присъединява към комунистическата партия; по-късно тя се присъединява към шотландците Социалистическа партия. Именно в колежа Тилда Суинтън започва да се изявява на сцената. 

Тилда Суинтън започва кариерата си в експериментални филми Caravaggio(1986), последван от The Last of England(1988), War Requiem (1989) и The Garden (1990).

Суинтън беше номинирана за награда "Златен глобус" за неяизпълнение в The Deep End (2001)‚‘Vanilla Sky‘ (2001), ‘Adaptation (2002), Constantine(2005), Michael Clayton(2007), Julia(2008) и I Am Love (2009).Тя спечели Европейската филмова награда за най-добра актриса и получи номинация за наградата на BAFTA за най-добра актриса във водеща роляза психологическия трилър We Need to Talk About Kevin(2011).Известна е и с изпълнението си като Бялата вещица в The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader(2005–2010).

                 Една от най-запомнящите се роли на Тилда Суинтън е във филма‚ ‘Suspiria‘ (2018), където влиза в ролите на три персонажа от историята. В този филм Тилда за втори път си партнира с младата актриса Дакота Джонсън с която са участвали преди това в ‘A Bigger Splash‘ (2015). Филмите по които Тилда Суинтън работи в момента са: The Human Voice (2020)и ‘Pinocchio‘ (2021) 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар