четвъртък, 8 декември 2022 г.

Хю Лори


Хю Лори е роден в Оксфорд. Най-малкият от четири деца, той има по-голям брат и две по-големи сестри. Баща му, Уилям Джордж Роналд Мъндел Лори , е лекар, който е спечелил олимпийски златен медал в двойките по гребане през 1948 Олимписките игри в Лондон. Той има обтегнати отношения с майка си, Патриша.
Лори е отгледан в Оксфорд и е записан в Dragon Schoo на възраст от 7 до 13 и отбелязва, че в действителност е бил ужасно дете. Лори продължава да учи в  Eton College , който той описва като "най-частния на частните училища." След което се записва е  Selwyn College, Cambridge, като "резултат от семейна традиция" като своя баща, който е имал успех, като гребец в Кеймбридж , и Хю Лори се опитва да върви по стъпките на баща си. Лори следва археология и антропология  и специализира социална антропология . Подобно на баща си, Лори е гребец в училище и университет; през 1977 г., той е бил член на младши ‘coxed’ двойката, която спечели британската национална титла преди представляваща младежкия отбор на Великобритания през 1977 на Световно първенство за юноши.
Принуден да се откаже от гребането заради пристъп на мононуклеоза, Лори се присъедини към ‘Cambridge Footlights’ , университетската драматичен клуб, от който произлизат много известни актьори и комедианти. Там той се срещна Ема Томпсън, с която  има романтична връзка; двамата остават добри приятели. Тя го запознава с бъдещия комедиен партньор на Хю Лори, Стивън Фрай .

В 1980-81, последната му година в университета, освен гребане, Лори е президент на трупата, с Томпсън като заместник-председател. Представят се на ‘Fringe’ фестивала в Единбург и печели първа награда ‘Perrier Comedy’.  В ревюто е написана главно от Лори и Фрай, и актьорите са включени също Томпсън, Тони Слатъри , Пол  Шиърър и Пени Дуайър . Той посочва, че той не е завършил Кеймбридж.  награда ‘Perrier’ доведе до и телевизионна версия, излъчена през май 1982 г. Този успех мотивира Лори, Фрай и Томпсън, заедно с Бен Елтън, Роби Колтрейн и Редмънд да напишат ново комедийно шоу за Гранада Телевизия.
Фрай и Лори продължи да работят заедно по различни проекти през цялата 1980-те и 1990-те години. Сред тях е Черното влечуго сериал, написан от Бен Елтън и Ричард Къртис , с участието на Роуън Аткинсън , с Лори в различни роли, но най-вече Prince George и лейтенант Джордж . Други проекти,  един от които е за  BBC ‘Bit на Fry & Laurie’ ; друг проект е емблематичния дует ‘Джийвс и Устър’ , адаптация на П. Г. Удхаус . Истории, в които Лори играе симпатичен, но вечно  упреквам Бърти Устър. Той и Фрай са работили заедно в различни благотворителност сценични прояви, като заедно правят телевизионни предавания и вариетета. Фрай и Лори са домакини на ‘Бъдни вечер със звездите’ . Те си сътрудничат отново във филма ‘Приятели на Петър’ и се събрат за ретроспективно шоу през 2010 г., озаглавена ‘Фрай и Лори се събира отново’.
Лори взема участие в филма ‘Разум и чувства’ (1995), където участва Ема Томпсън ; Също така и във дилма на ‘Disney’ -  ‘101 далматинци’ (1996), където играе Джаспър, един от най-тромавите престъпници, наети да отвлече кученцата;
От 2002 г. насам, Лори се появи в редица британски телевизионни драми, гост-участието на тази година в два епизода на първия сезон на шпионски трилър поредица шпиони по BBC One.

Между 2004 и 2012 г. той участва като язвителен лекар, специализирана в диагностичната медицина, д-р Грегъри Хаус в популярната медицинска драма . За ролята си, Лори приема американски акцент. Лори е в Намибия снима ‘Полетът на феникса’ и записан на прослушване лентата за шоуто в банята на хотела, единственото място, където той може да получи достатъчно светлина. Въпреки че работи по ‘Полетът на феникса’, изпраща лента за прослушването за ‘House’. Американски акцент на Лори беше толкова убедителен, че изпълнителният продуцент Брайън Сингър, който не е знаел към момента, че Лори е британец, го посова като пример за точно този тип американски актьор е бил търситен.
Лори е номиниран за награда Еми  за ролята си в ‘House’ през 2005 г. Въпреки, че не спечели и не получива  Златен глобус през 2006 г., така и 2007 г. за работата си в сериала. На ‘Гилдията на актьорите’ наградата през 2007 г. и 2009.Лори не е номиниран за Еми през 2006 г., очевидно с възмущение на Fox кадри , но той все още се появява в един сценарий, предварително записано интро, където той пародира неговия характер House с бързо диагностициране домакин Конан О'Брайън и след това продължи да го пипат като последният го помоли за помощ, за да стигнем до Еми навреме. Той по-късно щеше да продължи да говори на френски, докато представянето Еми с Хелън Мирън , и оттогава е номиниран през 2007, 2008, 2009, 2010, и 2011.
Първоначално Лори бе определен за ролята на Пери Уайт , редактор на Daily Planet , във филма на Сингър Супермен се завръща , но трябваше да се оттеглят от проекта заради участието си в House. През юли 2006 г., Лори се появи на Inside Actors Studio на , където изпълнява едина от собствените си комични песни, "Мистерии",  акомпанирайки си на пианото.
През август 2007 г., Лори се появи на BBC Four документален  фимл за Стивън Фрай е: ‘50 Не Out’ , заснет в чест на 50-ия рожден ден на Фрай. През 2008 г. той участва в ‘Черното влечуго’  и се яви като капитан Джеймс Бигс в ‘Улични крале’ , срещу Киану Рийвс и Форест Уитакър .
През 2010 г., Лори гост звезда в The Simpsons " Treehouse на Horror XXI " На 8 февруари 2012 г., Fox обяви, че сезон осем от ‘House’ ще бъде последният. На 13 юни 2012 г., медиите съобщиха, че Лори е в преговори да играе злодей в ‘RoboCop’ , римейк на оригиналния ‘RoboCop’ филм .
Той играе злодея Дейвид Никс в Брад Бърд е 2015 филма Tomorrowland .  Лори играе Ричард Рупърт в BBC 1 Това е мини-сериал „Нощтният мениджър” на Night . Серията започнем снимките през пролетта на 2015 г. и излъчен първият по Би Би Си. Той в момента е в ролята на д-р Елдън Ченс, в сериала по FOX  „Ченс”

Няма коментари:

Публикуване на коментар