петък, 9 декември 2022 г.

Антропоид (филм) /Anthropoid

От Уикипедия, свободната енциклопедия
В ролите :          
CillianMurphy
Jamie Dornan
Charlotte Le Bon
Anna Geislerová
Harry Lloyd
Toby Jones 
Филмът излиза на 1 юли 2016 г. (Карлови Вари)  представен  е на 12 август 2016 (Съединени щати)  на 9 септември 2016 (Великобритания).
 Антропоид е епичен военен филм от 2016 г., режисиран от Шон Елис, написан от Елис и Антъни Фриуин, с участието на Килиън Мърфи, Джейми Дорнан, Шарлот Льо Бон, Анна Геислерова, Хари Лойд и Тоби Джоунс. Той разказва историята на операция Антропоид, убийството на Райнхард Хайдрих от Втората световна война от изселващите се Чехословашки войници на 27 май 1942 г.
Филмът е заснет изцяло в Прага, където реално се е развило събитието на историческото покушение. Режисьорът Шон Елис заяви в интервю, че сцените в православната катедрала "Св. Кирил и Методий" са заснети върху точна реплика на църквата в студио, за да се направи мястото разпознаваемо за чешките зрители. Гестапо и съвременните чешки доклади позволили на Елис да пресъздаде с крайна точност основата на филма (убийството и църковната обсада). Филмът спечели похвала за ангажимента си към реализъм на историческото събитие.  Необходимо е интензивно планиране, за да може самото убийство да се играе в реално време, като движенията на всеки член на съпротивата са изследвани, планирани и проследявани, за да отразяват действителните събития.
Главната фотография на Anthropoid включва фонове като Пражкия замък и Карловия мост в Прага, където се е състояла операцията Anthropoid. По време на премиерната проверка и по-късно на предварителни прожекции членовете на аудиторията отбелязаха, че автентичните улични сцени са включени във филма.
Антропоид получава смесени отзиви от критиците. Сайтът Rotten Tomatoes, Anthropoid има одобрение от 66% въз основа на 99 отзива със среден рейтинг 6.5 / 10 . На сайта "Метакристика" филмът има резултат от 59 от 100, въз основа на 29 критици, посочвайки "смесени или средни оценки".
На наградите „Чешки лъв” Anthropoid получава 12 номинации (от 14 категории, в които е допустимо, с изключение на най-добра актриса и най-добра поддържаща актриса). Въпреки това, филмът е загубил всичките 12 номинации.  Антропоид печели нерегламентирания „Чешки лъв” в категорията "Награда на филмовите фенове".
Сюжет на Фимла
Декември 1941 г., близо до висотата на нацистката окупация в Европа. Двама агенти от чехословашкото правителство в изгнание, Йозеф Габич (Килиан Мърфи) и Ян Кубиш (Джейми Дорнан) са парашутирани в окупираната си родина. Йозеф е ранен при приземяването си върху дърво, но двамата мъже тръгват да намерят своя контакт в Чехословакия. Те са открити скоро от двама съпротивящи бойци, които се оказват предатели; единият е застрелян от Йозеф, а другият е избягал. Като крадат камиона си, агентите тръгват за Прага.
Когато те търсят техния контакт, те са насочени към д-р Едуард (Шон Махон), който притиска крака на Йозеф и урежда агентите да се срещнат с други членове на съпротивата, водени от "чичо" Ян Зеленка-Хайски (Тоби Джоунс) , Агентите разкриват, че трябва да изпълнят "операция Антропоид", убийството на Райнхард Хайдрих (Детлеф Боте), главният архитект на окончателното решение и ръководителят на нацистките сили в окупираната в Германия Чехословакия.
С ограничена интелигентност и малко оборудване в един град под обсада Йозеф и Ян трябва да намерят начин да убият Хайдрих - операция, която, надявайки се, ще промени лицето на Европа. С помощта на две млади жени, Мария Кобърньова (Шарлот Льо Бон) и Ленка Фафкова (Анна Геислерова) заедно с други цивилни, агентите планират засада на Хайдрих, когато пристига в главната квартира с кола. Когато агентите научат, че Хайдрих е на път да бъде прехвърлен, планът влиза в сила, подкрепено от добавянето на други агенти, които са били парашутирани в Чехословакия и останалите бойци на съпротива в Прага.
На 27 май 1942 г. атаката се осъществява, но почти се проваля, когато пистолета на Джозеф Стен се засича, но Хайдрих е тежко ранен, когато Ян хвърля бомба, която разбива лимузината му. Непосредствено след това убийците бягат, а нацистките сили залавят хиляди чешки граждани и започват ужасни репресии. Когато Хайдрич умира, комбинираната група от седем парашутисти се скрива в Православната катедрала на „Свети Кирил и Методий” в Прага. Съпротивителният боец ​​Карел Чурда се обръща към агентите и разкрива къде се крият. Семейството, с което помага на Йозеф и Ян, се наказва. Домът им е нападнат от многобройни офицери. Майката се самоубива, като взема цианид на таблетка в банята. Синът е жестоко измъчван, което го кара да каже истината на нацистите. Той им казва, къде се крият Йозеф и Ян. Стотици нацистки войници нахлуват в катедралата и всички агенти са убити в ожесточена битка.

Репресиите продължават със снемане на село Лидице с всички мъже на възраст 15 години и по-големи, изгорели деца и жени, изпратени в лагери. Друго чешко село, също е унищожено и жителите му са убити, защото там се намира радиопредавател. В крайна сметка 5 000 човека са били убити вследствие на "Хайдрих Терор". Убийството на SS-Obergruppenführer Heydrich е единственото успешно организирано от правителството убийство на високопоставен нацист през Втората световна война.

Няма коментари:

Публикуване на коментар